Rakstu arhīvs
 
Decembris 2012
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Janvāris 2013
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Februāris 2013
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Marts 2013
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Aprīlis 2013
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Maijs 2013
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Jūnijs 2013
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Jūlijs 2013
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Augusts 2013
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Septembris 2013
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Oktobris 2013
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Novembris 2013
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Decembris 2013
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Janvāris 2014
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Februāris 2014
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 1 2
Marts 2014
24 25 26 27 28 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Aprīlis 2014
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Maijs 2014
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Jūnijs 2014
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Jūlijs 2014
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Augusts 2014
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Septembris 2014
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Oktobris 2014
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Novembris 2014
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Decembris 2014
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Janvāris 2015
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Februāris 2015
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 1
Marts 2015
23 24 25 26 27 28 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Aprīlis 2015
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Maijs 2015
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Jūnijs 2015
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Jūlijs 2015
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Augusts 2015
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Septembris 2015
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Oktobris 2015
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Novembris 2015
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Decembris 2015
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Janvāris 2016
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Februāris 2016
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 1 2 3 4 5 6
Marts 2016
29 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Aprīlis 2016
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Maijs 2016
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Jūnijs 2016
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Jūlijs 2016
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Augusts 2016
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Septembris 2016
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Oktobris 2016
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Novembris 2016
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Decembris 2016
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Janvāris 2017
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Februāris 2017
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
Marts 2017
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Aprīlis 2017
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Maijs 2017
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Jūnijs 2017
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Jūlijs 2017
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Augusts 2017
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Septembris 2017
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Oktobris 2017
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Novembris 2017
 
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Viedoklis

Vai gada nogalē izvērtējat nodzīvoto gadu?



Lai balsotu, jāielogojas sistēmā!
Pēdējās galerijas
Biežākie atslēgvārdi

Eksperimentiem virtuvē — Jā! 18.10.2017

Paula Kārkluvalka
paulakarkluvalka@gmail.com
63223336

Talsenieces Evitas Šmithenas pagraba plaukti pilni ar dažādiem netradicionāliem konser­vējumiem. Evita saka: tie gatavoti, izmantojot labi zināmas pamata receptes, kuras papildinājusi, balstoties uz savām sajūtām. Viņa uzskata, ka virtuvi dažreiz vērts pārvērst par eksperimentu telpu.

Jau no mazotnes Evita palīdzējusi mammai
un omītei ziemas krājumu gatavošanā. Dodoties dabā, ome ierādījusi, kādi augi vācami. Zināšanas Evita likusi lietā, un viņas mājā vienmēr smaržo pēc svaigām piparmētrām, raudenes, pelašķiem un citiem augiem.
Nemanot tēju vākšana no aizraušanās pārtapusi par sirdslietu ar pievienoto vērtību. Tējas sāktas tirgot. Pirmais pamudinātājs bijis kāds draugs, kurš savā vasaras kafejnīcā Pāvilostā vēlējies piedāvāt dabīgas zāļu tējas. Tagad Evitas tējas nopērkamas tepat Talsos — ziedu un dāvanu salonā «Krokusiņš» un keramiķu darbnīcā «Ciparnīca», bet čatniji un sīrupi atrodami arī kafejnīcā ­«Iepauzē». Evita smej: «Ja tēja mani sauc, sakot, paņem mani un aiznes mājās, nevaru atteikt!» Viņa kopā ar Talsu mājražotājiem divus gadus piedalījusies arī starptautiskajā izstādē «Rīga Food».
«Augus palīdz savākt mamma un vīra mamma. Pielasām pilnu mašīnu un tad domājam, kur tos visus žāvēt. Pilna gan mana, gan tēta māja!» atklāj Evita. Lai izveidotu labu tēju sastāvu no dažādiem augiem, viņa konsultējusies gan ar pirtnieci un augu pazinēju Lauru Ušču, gan ārstu Artūru Tereško. Pret tējas lasīšanu un tās pareizu sagatavošanu Evita izturas ar lielu atbildību. Viņas vīrs Gundars piebilst, ka nācies redzēt Evitu ar lielu augu saišķi rokās, kas bez žēlastības tiek iemests kamīnā. Ne vienmēr viss izdodas. Tāda ir dzīve.
Atbildi uz jautājumu, vai ar konservēšanu arī mēdz noiet greizi, Evita apdomā, bet vīrs saka: «Jā!»
Viņa ir pārliecināta, ka eksperimentēt vajag, taču neiesaka to darīt ar lielu daudzumu produktu. Labāk izvēlēties mazu katliņu, nelielas burciņas un tad skatīties, kas no visa sanāks. Evitai ļoti patīk piparmētru smarža un garša, tādēļ to viņa saberztā veidā labprāt pievieno ne tikai kūku, cepumu mīklām, bet arī konservētiem gurķiem, kabačiem un citām dārza veltēm. Konservētiem dārzeņiem viņa mēdz pievienot arī pīlādžu ogas, pelašķu vai samteņu ziedus — tie interesanti izskatās un to īpašības ļauj produktus labāk iekonservēt. «Visiem čatnijiem lieku klāt garšaugu sāli, ko gatavoju no pļavas augiem — pelašķiem, nātrēm, raudenēm, vībotnēm. Tas piedod jaunas garšas nianses,» saka sarunu biedre.
Pagājušajā nedēļā pagatavotas pupiņas ar tomātiem, kabaci, sīpoliem, ķiplokiem, ingveru un zaļumiem. Ģimene pupiņu konservus izmanto kā piedevu zupai vai ēd uzsildītus. Arī to papildina saberzta piparmētra.

Evita cienā ar veselības končiņām —
tās gatavotas no āboliem un ķirbjiem, ko sagriež mazos gabaliņos. Masu liek katlā un vāra nelielā ūdens daudzumā, lai nepiedeg. Sutina, līdz veidojas biezenis. Tam pievieno smalki sagrieztu ingveru un citrona gabaliņus, cukuru pēc garšas. Masu izklāj plānā kārtā uz cepamā papīra un divas dienas siltumā žāvē, tad sagriež kvadrātiņos. «Ja ir radiatori, var žāvēt uz tiem vai arī cepeškrāsnī nelielā siltumā — uzsildot un tad izslēdzot. Iznākums — mīkstas končiņas kaklam,» atklāj Evita. Viņai būtiska bezatlikumu saimniekošana, un šajā reizē veselīgais našķis pagatavots no citrona un ingvera, kas palicis pāri pēc sīrupa vārīšanas.
Viens no pieprasītākajiem Evitas gatavotajiem produktiem ir priežu čiekuru sīrups. Ģimene to labprāt lieto. Nesen atvasīte pārslimojusi laringītu, un pirmajā slimības dienā bērns bijis bez balss. Nākamajā dienā pēc sīrupa lietošanas balss atgriezusies, un klepus kļuvis «mīksts». Savukārt, malkojot tēju, vērts kaklu palutināt ar vīrusu ienaidnieku — ingvera sīrupu. Evita iesaka, dzerot tēju, mutē izkausēt karoti medus, kam pievienoti svaigi malti pipari. Tas izkņudinot kaklu un neļaujot pieķerties slimībai. Viņa iesaka šo paņēmienu izmantot profilaksei.

Cenšas samazināt cukura patēriņu
Ābolmaize — cukurs, ievārījums — cukurs, maize — atkal cukurs. Šķiet, lai pilnībā izbēgtu no cukura, ēdienkartē būtu jāievieš kardinālas pārmaiņas. Evita no cukura neatsakās, bet, cik tas iespējams, cenšas samazināt tā patēriņu. Gatavojot viņa izmanto mazāk cukura, nekā receptē norādīts, un, piemēram, ievārījumiem aicina cukura vietā pielikt rabarberu. Tā mizas sastāvā ir dabīgais pektīns (tas pats, ar ko slavens ievārījuma cukurs), kas palīdz ievārījumam saželēt un nebojāties. Turklāt rabarbers ievārījumam dod svaiguma garšu. Viņa atklāj, ka cilvēki, kuriem jāsadzīvo ar cukura diabētu, konservē un vāra ievārījumus, cukuru aizvietojot ar stēvijas lapām.
Vasarā ogu sorbertus ģimene gatavo, izmantojot medu, nevis cukuru. Tā garšīgāk un veselīgāk. Lai uzglabātu pīlādžogas, kuras šogad daba dāsni atvēlējusi, Evita iesaka tās sablendēt un samaisīt ar medu. Maisījumu glabā saldētavā vai ledusskapī. Medus nesasalst un nezaudē vērtīgās vielas. Maisījums paredzēts veselības uzlabošanai. Šādi viņa iesaka uzglabāt arī brūklenes un dzērvenes.

Par konservēšanu
Dārzeņu konservēšanai Evita izmanto klasisku etiķa marinādi, kas papildināta ar kanēļstandziņu vai piparmētras zariņu. Gurķu un kabaču marinādei viņa pievieno tējkaroti eļļas, lai garša būtu citādāka. Viņa uzsver, ka mārrutkus gurķiem pievieno ne tikai garšas, bet arī kraukšķīguma dēļ. «Šī rudens jauninājums aizgūts no kaimiņienes — sēnes želejā. Šādi pagatavotas baravikas un beciņas nepaliek «puņķainas», savukārt rudens sēnes ir kraukšķīgas. Burciņā ieber vienu tējkaroti želatīna. Tam pa virsu kārto novārītas sēnes, sīpolus, kādu kabača vai tomāta ripiņu — ko katra sirds kāro. Atkal pievieno vienu tējkaroti želatīna. Pārlej ar karstu marinādi un 15 minūtes karsē.
Baraviku marinēšana: sēnes uzvāra vienā, bet marinādi citā katlā, tad konservējums ir pievilcīgāks. Marinādi vajadzētu gatavot sēņu novārījumā, nevis to izliet, jo tām būs spēcīgākas garšas nianses,» saka saimniece. Galvenais — nebaidīties ieviest jauninājumus!

Pievienotie attēli
Atslēgvārdi
kulinārija, Tā saimniekojam
Komentāri
Komentēt var tikai reģistrēti lietotāji.
Lai ielogotos sistēmā, izmanto kādu no sociālajām pasēm:
draugiem.lv twitter.com facebook.com
Lietotāja profils
Lai ielogotos sistēmā, izmanto kādu no sociālajām pasēm:
draugiem.lv twitter.com facebook.com
Twitter
----- Account: talsuvestis.lv -----