Gūst panākumus konkursā «Novada garša»

Uzņēmējdarbība

Ar diskusijām par vietējo produktu plašāku izmantošanu, pavāru konkursiem un produktu kvalitātes izvērtējumu, Hanzas peronā Rīgā pagājušajā nedēļā aizvadīts Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotais pasākums «Novada garša».
Ja šogad diskusijās uzsvars bija likts uz Latvijā audzētās un iegūtās pārtikas lielāku pieejamību izglītības iestādēs un iedzīvotājiem, noskaidroti labākie pavāri, tad produktu kvalitātes konkursā mazajiem ražotājiem bija iespēja iegūt profesionālas žūrijas vērtējumu savam produktam. Šāds konkurss notika otro reizi un, salīdzinot ar pagājušo gadu, kad vērtēšanai bija iesniegti 72 produkti, šogad to skaits sasniedza 167. Produktus vērtēja starptautiska žūrija, kā arī šefpavāri Andris Rūmītis, Žanis Raivo Beihmanis, Ingmars Ladigs, Aigars Lūkstiņš, Oksana Gapejeva, Jānis Kaļķis un Ina Poļiščenko. Pirmo reizi produktu vērtēšanā piedalījās arī pārtikas tehnologi no Latvijas Lauksaimniecības universitātes — Dace Kļava un Sandra Īriste, liecina pasākumu rīkotāju sniegtā informācija. Pēc apkopotajiem rezultātiem veiksmīgi konkursā startēja arī Talsu novadā esošie mazie ražotāji. Tā zemnieku saimniecības «Kļavnieki» saimniece Māra Šleinere no Dundagas ar kazas sieriem «Kazas siers ķiplokots» un «Kūpināts kazas siers» ieguva bronzas medaļu. Šādu medaļu saņēma vēl viena dundadzniece, daudziem zināmā sklandraušu cepēja Elma Zadiņa ar gatavotajiem pūteļu miltiem, bet Laucienes pagastā esošais uzņēmums SIA «Vējkalnietis» — par produktu «Smiltsērkšķu deserta vīns» saņēma sudraba medaļu un par dižbrūkleņu pussaldo vīnu un peoniju ziedu vīnu — bronzas medaļu. Divas bronzas medaļas arī uzņēmumam SIA «Cerfs» no Ķūļciema pagasta par briežu gaļas pastēti un briežu gaļas pastēti ar žāvētām plūmēm.