Vai un kādu saredzat bioloģiskās lauksaimniecības attīstību Latvijā?

Lauksaimniecība

Līga Logina-Kaļčenko, biedrības «Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija» izpilddirektore: — Bioloģiskā lauksaimniecība ir lauksaimniecības sistēma, kas tiecas apgādāt patērētāju ar svaigu, garšīgu un īstu pārtiku, respektējot dabiskās ekosistēmas. Perspektīva bioloģiskajai lauksaimniecībai Latvijā ir ļoti liela. Pēc statistikas 2018. gada beigās bioloģisko saimniecību skaits Latvijā sasniedza 4172. Mūsu mērķis ir, lai 2030. gadā bioloģiski sertificētās platības aizņemtu 30 procentus no lauksaimniecībā izmantojamās zemes, jo pašlaik tie ir 15 procenti. Tāpat uzskatām, ka bioloģiski sertificētai pārtikai jābūt kā prioritātei Zaļā publiskā iepirkuma veidošanā — līdz 2030. gadam 30 procentiem no kopējā Zaļā publiskā iepirkuma būtu jābūt produktiem, kas ražoti un marķēti atbilstoši bioloģiskās lauksaimniecības prasībām.
Tā kā pārtikas produktu patērētāji mūsdienās kļūst arvien izglītotāki un zinošāki un vēlas ēst veselīgus un tīrus produktus, kuros nebūtu pesticīdu atliekvielu, tad pieprasījums pēc bioloģiskās produkcijas ar katru gadu palielinās. Attiecīgi palielinās arī piedāvājums. Arvien jauni pārstrādes uzņēmumi iesaistās bioloģiskās produkcijas ražošanā, bet esošie palielina jaudu un produkcijas piedāvājuma klāstu. Visplašākais bioloģiskās produkcijas piedāvājums sastopams piena un piena produktu ražošanā. Patiesi priecē, ka nu jau pat Latvijas mazo pagastu veikaliņos iespējams iegādāties bioloģiski sertificētu pienu vai jogurtu. Tāpat strauji pieaudzis graudaugu produkcijas piedāvājums — bioloģiskie kviešu un rudzu milti, auzu un griķu pārslas, turpina attīstīties arī bioloģisko kartupeļu pārstrāde cietes ražošanai.