Vai Talsos ir pieejama bioloģiska pārtika?

Reklāmraksts

Mūsu puses novadi atrodas reģionā, kur lielākā daļa iedzīvotāju mitinās laukos. Bet vai mums ir pieejams tāds pats bioloģisko preču klāsts kā lielpilsētās, kur ir daudz specializētu veikaliņu un atsevišķas eko pārtikas vitrīnas lielveikalos? Apskatot vairākus pārtikas produktus, nākas secināt, ka piedāvājums lielveikalos ir ļot mazs vai tāda nav vispār.
Cilvēki arvien biežāk aizdomājas par to, ko viņi ēd un kā tas ietekmē viņu veselību. Vai mūsu pusē veikalos ir pieejama bioloģiska produkcija, lai šo veselīgo pārtiku varētu lietot ikdienā? Aizvadītajā nedēļā otrdien devos apgaitā pa veikaliem Talsos. Iegrie-zos lielāko ķēžu veikalos «Rimi», «Maxima» un «top!», kā arī dažos mazajos veikalos. Izvēlējos četrus populārus, ikdienā nepieciešamus produktus, kas tiek lietoti teju katrā mājsaimniecībā — pienu, olas, kartupeļus un cūkgaļu. Secināju, ka no šiem produktiem ekoloģisks visplašāk pieejams ir piens. Savukārt olas un kartupeļus ar marķējumu, ka tie nāk no bioloģiskas saimniecības, neatradu. Izaicinājums bija arī gaļa: cūkgaļas kakla karbonādi neatradu, bet atradu, kur pieejama bioloģiski audzēta liellopa un jēra gaļa. To ceturtdienās un piektdienās piedāvā nesen atvērtajā gaļas veikalā Lielajā ielā 18. Par to, ka veikalos pārsvarā pieejama pārtika, kas nav bioloģiska, runāju ar pāris pārdevējām. Viņas teica, ka mazā piedāvājuma dēļ bioloģisku produkciju atliek audzēt pašiem mājās vai meklēt tirgū. Nevar nepiekrist. Jāpiemin, ka manis apskatītajām pārtikas precēm bija plašs piedāvājums ar Latvijā ražotu produkciju, daži no tiem bija apzīmēti ar «Zaļās karotītes» marķējumu, bet tas nenozīmē, ka šī produkcija nāk no bioloģiskas saimniecības. «Zaļā karotīte» informē, ka 70% produkta izejvielu ir ražotas Latvijā, bet šī zīme nenorāda, ka produkts ir bez ķīmiskajiem piemaisījumiem, pievienotajām vielām. Jāņem vērā, ka, lai saimniecība sevi varētu saukt par bioloģisku, tai jāievēro daudz noteikumu. Bioloģiskajā lauksaimniecībā ir ļoti stingri ierobežojumi attiecībā uz vairāku vielu lietošanu: ķīmiskie, sintētiskie pesticīdi, sintētiskie mēslošanas līdzekļi, antibiotikas, pārtikas piedevas. Un tas liek aizdomāties, kā tiek ražota produkcija, kas nav bioloģiska, bet ko ikdienā lietojam savā uzturā.